Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.03.2012 21:34 - От речта на Пиер Лоран, председател на Европейската лява партия на форума “Срещу мощта на банките” (15.01.2012г., Берлин)
Автор: mmileva Категория: Политика   
Прочетен: 1049 Коментари: 1 Гласове:
0




От речта на Пиер Лоран, председател на Европейската лява партия на форума “Срещу мощта на банките” (15.01.2012г., Берлин)

 

Скъпи приятелки и приятели,

Скъпи другарки и другари,

 

Все още не е твърде късно да ви пожелая една добра 2012г., която се надявам ще бъде годината, в която народите ще берат плодовете на бурните си бунтове, започнали през 2011. С всички човешки противоречия и пред лицето на влиятелните сили, с чудесен напредък и понякога обезпокоителни последици 2011 беше годината на връщането на хората на политическата сцена.

Да, именно хората са тези, които правят политиката и през тази година те осъзнаха силата си. Това беше една година, в която без никой да очаква се надигна народът на Тунис и погреба режима на Бен Али. В Европа срещу скандалните условия на живот въстанаха безименните, възмутените и поискаха истинска демокрация. Ако измерваме въздействието на тези движения: Каква надежда само ни дават те! За 2012 искаме да си пожелаем този поход за еманципация на хората, за мир, демокрация, права и свободи да покрие всички нови пътища. И не е изненада, че ние – левите сили в Европа и света ще работим усилено, за да допринесем за това...

Опасностите в тази нова и много сериозна криза са реални. Особено в Европа с реформата на договорите, която подготвят Саркози и Меркел, и която от 1-ви март искат да въведат без каквото и да е участие на народите! За нас е ясно: от три години силите на парите са извън всякакъв контрол и искат да накарат европейските народи да плащат за тяхната криза. Днес дуото Меркози иска да отиде още по-напред и още по-бързо. Те забиват нож в гърба на народния суверенитет. Това е позор! Те искат да контролират директно политическите решения на държавите: чрез автоматични санкции и право за вмешателство във всеки национален бюджет. Те искат авторитарно централизиране на икономическите и бюджетните решения. В действителност те подчиняват изграждането на Европа още повече на финансовите пазари, без дебати и без съгласуване.

Ние отхвърляме този авторитаризъм и искаме референдуми, там където законите позволяват това. Ако зависи от тях бъдещето на Европа ще се базира на доминирането на силните над слабите страни. За тях бъдещето принадлежи на мощта на банкерите.

Това не е тази Европа, която ние искаме! И ние няма да позволим това, защото защитаваме демокрацията и свободния избор. Ние няма да позволим това, защото този договор има само една цел: да наложи “политика на икономии” за години напред на всички европейски граждани и гражданки. Ние не искаме това, защото “ограниченията”, т.нар. спестявания показват какво причиняват те: разрушаване на социалните права на трудещите се, масова безработица и несигурност за всички европейски гражданки и граждани, и преди всичко за жените и младежите...

Единственият начин да се измъкнем от кризата е чрез трудова заетост, запазване развитието на публичните услуги, социална осигуреност на високо ниво, разумни заплати, гарантиране правото на трудещите се да се организират и да участват при вземането на стратегически решения в предприятията. Убеден съм, че ако усилията на безименните, синдикатите и на най-популярните движения се обединят, тези предложения ще надхвърлят нашите организации и ще се разпространят.

Прави сте, че сте назовали тази среща “Срещу мощта на банките”. Да се възвърне контрола върху банките, да се променят задачите и устава на Европейската централна банка, това са едни от първите задачи, които трябва да бъдат реализирани, за да може от една страна да се реши проблема с държавните дългове, а от друга да се улесни излизането от кризата.

През следващите месеци Европейската лява партия ще стартира една съвършено нова инициатива: с помощта на всички сили, които са готови за сътрудничество ще разпространим предложението за създаване на Европейски фонд за социално, солидарно и екологично развитие, който по съществото си ще бъде публична банка с единствената цел да финансира публичните услуги, проекти за откриване на работни места и стопански проекти. По този начин не само ще се съживи икономиката, но ще се осигури и необходимото екологично развитие. Това е трудна задача: в рамките на една година трябва да бъдат събрани един милион подписа. Тази работа обаче е необходима, за да покажем, че има алтернативи и да поведем голям публичен дебат относно вида и начина на влагането на пари. Защото не финансовият свят е този, който прави законите. Не, не са банкерите ветерани от Леман Брадърс или Голдман Сакс, тези които трябва да управляват! Къде отива демокрацията, щом се назначават правителства без да се провеждат избори? Къде отива народният суверенитет след като страните, които се намират в най-големи затруднения, се поставят под попечителството на Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд?

Вие със сигурност знаете девиза на Европейския съюз: “Единство в многообразието”. Мислите ли, че той има някакъв смисъл в една Европа  « а la sauce Merkozy »? Не, няма смисъл. Те нямат модел и единствената им цел е да разеденят европейските народи... Саркози и Меркел няма да ни изнасят лекции. Опасни са самите те! С расистките си кампании, които насърчават възхода на популистките и дясно екстремистки партии. Ние знаем докъде може да доведе това – включително до война. Нека не забравяме, че империалистическите войни през 2011 се увеличиха. Няма спасение от военнолюбивата логика на тази система! Единственият възможен изход е солидарността на народите!...

Ние искаме да стигнем и още по-далеч: искаме да започнем диалог с всички съпротивителни сили във всички европейски държави. Вчера Управителният съвет на Европейската лява партия взе решение да организира Алтернативен конвент за изхода от кризата заедно с всички сили, които отхвърлят ограничителната политика и искат демокрация и социално развитие в Европа. Ние искаме да съберем заедно представители на профсъюзите, политически сили, движения за граждански права и свободи, изследователи и интелектуалци, за да покажем, че в Европа са възможни алтернативи.

В следващите месеци и години ще работим за разобличаването на Саркози, Меркел, Монти, Пападемост и всички други, които вместо да служат на жените и мъжете, служат на пазарите. Ще свалим техните маски и ще предложим реална алтернатива на Левицата!

 





Гласувай:
0



1. анонимен - Интересный Женский форум
23.10.2012 21:46
Пользователи форума <a href="http://forum.justlady.ru/index.php?showtopic=31">justlady.ru</a> расскажут о лучших новинках и трендах из мира красоты и моды, помогут выбрать собственный индивидуальный стиль, поделятся секретами молодости и здоровья. http://www.justlady.ru/ – это крупнейший в Рунете женский форум, где ежедневно обсуждаются более 100 000 тем. Наш форум дарит уникальную возможность поделиться своими проблемами и радостями, откровенно поговорить о сокровенном, спросить совета и рассказать о своем опыте, пообщаться со старыми друзьями и приобрести новых.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mmileva
Категория: Политика
Прочетен: 21193
Постинги: 11
Коментари: 2
Гласове: 9
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930