Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.06.2011 13:52 - За създаване на Европейски фонд за социално развитие и солидарност. Една друга Европа е възможна
Автор: mmileva Категория: Политика   
Прочетен: 577 Коментари: 0 Гласове:
0



За създаване на Европейски фонд за социално развитие и солидарност
Една друга Европа е възможна

На 18-ти юни 2011г. в град София се проведе семинар “За създаване на Европейски фонд за социално развитие и солидарност. Една друга Европа е възможна”, организиран от ПП “Българската левица” и Европейската лява партия. В хода на семинара Жан-Франсоа Гау запозна участниците с предложението на Европейската лява партия за провеждане на Европейска гражданска инициатива за създаване на Европейски фонд за социално развите и солидарност, решение за което беше взето от 3-тия конгрес на Европейската лява партия (3-5.12.2011г.) в Париж. “Гражданската инициатива” е нова клауза в Европейския съюз, съгласно която, ако дадено предложение бъде подкрепено от един милион граждани на ЕС се провежда публичен дебат, който може да доведе до вземане на решение за приемане на нормативен акт в съответствие с направеното предложение. Предложението на Европейската лява партия има за цел да покаже конкретните алтернативи на провежданата понастоящем в рамките на Европейския съюз политика на “спестяване” и подчиняване на господството на финансовите пазари. Европейската лява партия вижда като своя задача да се намеси там, кадето се разрушават придобивките на социалната държава и да се застъпи за промени в полза на трудещите се и обикновените хора. В рамките на наложената неолиберална и антисоциална система безработицата нараства, пенсионната възраст се покачва, а пропастта между богати и бедни става все по-дълбока. Един от отговорите на Европейската лява партия срещу тези посегателства е предложението за създаване на Европейски фонд за социално развитие и солидарност.
За разлика от неотдавна създадения Европейския фонд за финансова стабилност и налаганите на европейските държави строги спестовни планове, които се подчиняват на логиката на финансовите пазари, инициираният Европейски фонд за социално развитие и солидарност има за предназначение финансирането на публичните инвестиции, осигуряването на работни места, разработването на учебни и научни изследвания, насърчаването на обществените услуги, развитието на полезна инфраструктура и опазването на околната среда. Финансирането на фонда се основава на въвеждането на данък върху финансовите транзакции, на нисколихвени или безлихвени кредити на Европейската централна банка и на средства от бюджета на ЕС и е независимо от финансовите пазари, чиито спекулативни практики са несъвместими с целите на истинското социално развитие и солидарността между членовете на Европейския съюз.
Правилата за "европейската инициатива" посочват, че тя трябва да бъде подкрепена от граждански комитет, съставен от най-малко седем души от седем държави членки на Европейския съюз. Европейската лява партия не счита тази клауза като ограничение, а по-скоро като актив. Тази инициатива има за цел да помогне за обединяване на политическото развитие на европейско ниво. Неговият успех ще се измерва от обхвата и разнообразието на силите (партии, организации, синдикати, сдружения, неформални организации, движения , граждани и други), които ще приемат да се включат в кампанията и да работят в нея.
През следващите месеци Европейската лява партия планира масова, добре подготвена, мотивирана и организарана кампания на европейско равнище, в която ПП “Българската левица” ще се включи активно. Европейската гражданска инициатива за създаване на Европейски фонд за социално развитие и солидарност ще даде възможност за участие на гражданите в европейския политически живот и ще предложи конкретни алтернативи за преодоляване на кризата. Инициативата на Европейската лява партия е отворена за всички хора и организации, подкрепящи нейната лява ориентация и борещи се за една друга Европа.

 



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mmileva
Категория: Политика
Прочетен: 20912
Постинги: 11
Коментари: 2
Гласове: 9
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031