Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.06.2011 20:52 - За създаването на мрежата на Европейската лява партия на Балканите
Автор: mmileva Категория: Политика   
Прочетен: 949 Коментари: 0 Гласове:
0



От 27 до 29 май в София се проведе учредителна конференция за създаване на мрежа на Европейската лява партия на Балканите, организирана от ПП „Българската левицаи гръцката партия „Синасписмос”. Контурите на бъдещата съвместна работа на левите сили в региона бяха очертани с приемането на Плана за действие на Балканите от 3-я конгрес на ЕЛП (3-5.12.2010г.) в Париж. В рамките на темата "Европейският съюз, Балканите и кризата" обществени организации и леви партии от десет страни в региона обсъдиха политическите цели на мрежата, формите на бъдещото сътрудничество и общите кампании. Освен последиците от кризата участниците дискутираха и ключови въпроси за региона като милитаризацията и борбата за мир, европейската миграционна политика,  репресивните закони и реакционните кампании срещу левите и прогресивни сили в Европа, засилването на крайно десните партии и неофашистките организации, както и  екологичните проблеми на Балканите. Срещата приключи с приемане на меморандум за сътрудничество и взаимодействие за изграждане на социални, мирни, демократични и екологични Балкани.

Политически заключения на Конференцията за учредяване на мрежа

на Европейската лява партия (ЕЛП) на Балканите

 

София, 27-29 май 2011г.

Ние, представителите на партии, членуващи в ЕЛП и партии със статут на наблюдатели, гостуващи леви партии и обществени движения от целия регион на Балканите, се срещнахме в София от 27 до 29 май 2011г., за да обсъдим редица важни въпроси, които засягат хората и обществата в нашия регион, но също така важат в европейски и глобален мащаб.

Общата цел на тази среща беше да се преодолее изолацията и липсата на комуникация, да се обменят идеи и опит, да се опитаме да намерим възможно най-широко сближаване и да започнем да работим заедно за бъдещи акции, инициативи и кампании. За нас учредяването на мрежа на ЕЛП на Балканите е изключително важна стъпка в опита да постигнем тези цели.

По време на този 3-дневен обмен на виждания, ние достигнахме до общи политически позиции и искания, които представляват първоначалната политическа рамка на мрежата на ЕЛП на Балканите:

1. Борбата за мир е от централно значение за левите и прогресивните сили на Балканите. Ние се противопоставяме на засиленото милитаризиране на нашия регион. Балканските народи имат горчив опит с жестокостта и множеството разрушителни последици на империалистическата намеса на НАТО, САЩ и техните съюзници, от гражданските войни и паравоенните операции. Ние се борим срещу инсталирането на американски противоракетен щит, разширяването на НАТО на Балканите и милитаризирането на космоса. Ние се борим за разпускане на НАТО и за освобождаване на нашия регион от ядрени и други оръжия за масово унищожение. Ние настояваме за незабавно закриване на всички американски, натовски и други чужди военни бази, които се намират на наша територия. Призоваваме за незабавното връщане на всички войски на балканските страни, които участват във военни мисии в Ирак, Афганистан и други райони на планетата. Ние също така призоваваме за незабавно намаляване на всички военни бюджети, като още една стъпка към демилитаризиране на нашия регион. По отношение на кипърския въпрос, настояваме за започване на процес на изтегляне на всички чужди войски и бази от острова.

2. Неолибералният капитализъм си служи с авторитаризъм и репресии, за да налага своята антисоциална политика. Социалните, политическите и конституционните права са постоянно нарушавани, избирателните закони и традиционните медии са обърнати срещу свободата на словото, като в същото време, националистическите, расистките, популистките и неофашистките сили набират мощ, използвайки социалната несигурност и страха за настоящето и бъдещето. Ние се борим против всички форми на национализъм (включително националистически подходи, идващи от нашите собствени народи), расизъм, сексизъм, хомофобия и репресии, включително репресиите срещу малцинствата. Ангажираме се с борбата срещу патриархата. Борим се за гарантирани граждански и политически права и свобода на политическите, културните и религиозните убеждения. Противопоставяме се на историческия ревизионизъм и антикомунизма. Срещу стратегията "разделяй и владей" и националистическата омраза. Вярваме, че всички съществуващи нерешени "национални въпроси" трябва да бъдат разрешени чрез мирни, демократични, взаимно приемливи решения, въз основа на международното право и насърчаване на солидарността, съвместното съществуване и сътрудничеството.

3. Мигрантите са жертви на експлоатация, изолация, бедност. Те са оставени без защита срещу насилие на расова основа, а в същото време са изправени пред екстремни репресии от страна на държавата и органите на ЕС. Ние мобилизираме срещу ксенофобските национални и европейски политики по отношение на мигрантите, отхвърляме идеята за Крепостта-Европа, изразена чрез Споразумението Дъблин 2 и прилагана чрез силите на FRONTEX, отхвърляме съществуването на концентрационни лагери и плановете за изграждане на "Стената на срама" на гръцко-турската граница. Призоваваме за незабавни мерки с цел подобряване на жилищното настаняване на мигрантите, здравеопазването, подпомагането и обучението за по-добра интеграция.

4. Ние съзнаваме, че екологичните проблеми не могат да бъдат спрени чрез граници. Също така за нас е много ясно, че последиците от тези проблеми са по-големи и по-трудни за по-бедните страни и региони. Не само защото по-бедните страни и региони са “по-незащитени" срещу последиците, но и защото те съзнателно са избирани за най-замърсяващите и опасни дейности. Балканският регион е под силен натиск заради инсталирането на множество дейности, замърсяващи околната среда. Това се случва не само заради евтината работна ръка в региона, но и поради липсата на строг контрол и институционални рамки, отнасящи се до околната среда. С други думи, поради доминиращата тенденция, която преобладава в нашите страни да бъдат привлечени “инвестиции на всяка цена”. Ние се борим за социално ориентиране, устойчиво развитие и призоваваме към междурегионално и трансгранично сътрудничество по енергийните политики, биологичното разнообразие и опазването на природните ресурси (срещу замърсяването на въздуха и водата). Ние искаме Балканите да бъдат свободни от ГМО (генно-модифицирани организми). Накрая, ние сме много загрижени по въпроса за ядрената енергия и като първа стъпка се противопоставяме на изграждането на нови атомни електроцентрали* , като вместо това насърчаваме използването на възобновяеми енергийни източници.


В тази обща рамка от принципи, ние се ангажираме с разработването на съвместни инициативи и действия в предстоящия период. Чрез създаването на мрежата на Европейската лява партия на Балканите, ние потвърждаваме нашата ангажираност да си сътрудничим и да се борим заедно за подобряване на нашия живот днес, но също така за започване на коренно различна, алтернативна, лява стратегическа перспектива за Балканите.


София, 29 май 2011г.


*
Българската левица изразява своите резерви по този въпрос.

В конференцията за учредяване на мрежа на ЕЛП на Балканите взеха участие:

ПП “Българската левица” (България), Синасписмос (Гърция), АКОА (Гърция), Нова кипърса партия /YKP/ (Кипър), Обединена кипърска партия /BKP/ (Кипър), Социалистическа работническа партия (Хърватска), Социалистическа партия на Македония (Македония), Движение за социална справедливост Ленка (Македония),  Антинационалстическа антимилитаристична инициатива (Гърция), Фондация “Роза Люксембург” – Югоизточна Европа (Сърбия), Австрийска комунистическа партия /KPЦ/ (Австрия).

 

 

 

 

 

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mmileva
Категория: Политика
Прочетен: 21191
Постинги: 11
Коментари: 2
Гласове: 9
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930