Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.06.2011 22:25 - Паметникът на Съветската армия в международната преса
Автор: mmileva Категория: Политика   
Прочетен: 952 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ПП “Българската левица” би трябвало да благодари на художниците за нощната им работа на Паметника на Съветската армия в София, тъй като за пореден път успяха да насочат вниманието на международните медии към него.
Избраните фигури на Супермен, Батман, Капитан Америка са интересни символи за паметника, защото това са предимно герои, които помагат на бедните, застъпват се за справедливостта, преследват и наказват престъпниците. Дядо Коледа пък винаги се е грижел за хората по целия свят. Дори чрез образа на Роналд МакДоналд е избрана фигура, която се застъпва за подпомагане и грижи за децата с онкологични заболявания. Среднощният опит за подобно изрисуване на паметника и за привеждането му “в крак с времето” вероятно е шеговит опит за насочване на общественото внимание към него. При модернистичното изобразяване на героите обаче, художниците е трябвало да бъдат по внимателни с избора на фигурата на Жокер, защото той е причинявал само злини на света, поради което е бил преследван и наказан от Батман и Робин.
ПП “Българската левица” би искала да помоли хората на изкуството да не рисуват занапред по Паметника на Съветската армия, тъй като това е един от най-важните паметници в София. Той е построен в памет на съветските войници, освободили Европа и България от фашизма и дали ни по този начин възможност да живеем в един мирен и ненасилствен свят.
Още от самото си създаване ПП “Българската левица” се застъпва за запазване на Паметника на Съветската армия и осъжда остро всички опити да бъде поставено под въпрос неговото съществуване. Хората на изкуството заслужават благодарност затова, че с действията си отново превърнаха паметника във фокус на обществените обсъждания в България и по света и така дадоха нов шанс за санирането и запазването на паметника.
Като член на Европейската лява партия ПП “Българската левица” настоява за създаване на Международен комитет за запазване на паметниците в България. Считаме, че само така те ще бъдат съхранени за идните поколения и ще бъде оказано международно въздействие на отговорните лица за отпускане на средства за санирането им.






Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mmileva
Категория: Политика
Прочетен: 20908
Постинги: 11
Коментари: 2
Гласове: 9
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031